Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 17. 05. 2022

V sozaložništvu SFU Ljubljana in UMca izšli dve knjigi o znanem ameriškem psihiatru in psihoterapevtu Miltonu H. Ericksonu

milton erickson

»Vsak človek je enkraten. Zato moramo psihoterapijo prikrojiti enkratnosti posameznikovih potreb, ne pa ga skušati stlačiti v Prokrustovo posteljo hipotetičnih teorij o človeškem vedenju.« 
– Milton H. Erickson

 

V aprilu 2022 sta v sozaložništvu založbe UMco in SFU Ljubljana  izšli dve knjigi o znanem ameriškem psihiatru in psihoterapevtu, Miltonu H. Ericksonu:

Neobičajna psihoterapija Miltona H. Ericksona avtorja Jaya Haleya in 

Mozart človeške komunikacije - Biografija neobičajnega psihiatra in psihoterapevta Miltona Hylanda Ericksona (1901-1980) avtorja mag. Mirana Možine, direktorja SFU Ljubljana.

 

Milton Hyland Erickson (1901-1980), ameriški psihiater in psihoterapevt, ni bil le veliki inovator na področju terapevtske hipnoze, temveč v psihiatriji in psihoterapiji nasploh. Ključne novosti, ki jih je uvedel, so: natančno opazovanje klientovega vedenja kot izhodišča za učinkovito terapevtsko komuniciranje, utilizacijo vsega, kar so mu klienti ponudili – od vedenja, načina mišljenja in čustvova-nja do simptomov –  za razvijanje terapevtskega delovnega odnosa in uresničevanje terapevtskih ciljev, prikrojevanje terapije enkratnosti posameznikovih potreb, usmerjanje v prihodnost in vire ter izkoriščanje nezavednega kot vira, posredno komuniciranje, ustvarjanje zmede, preokvirjanje problemov v rešitve idr. K vsakemu klientu je pristopal kot enkratnemu in posebnemu posamezniku, tako da nikogar ni skušal stlačiti v Prokrustovo posteljo teorij, pa naj bodo še tako privlačne ali razširjene.

 

Neobičajna psihoterapija

Ta knjiga primerov iz psihoterapevtske prakse Miltona Ericksona kaže, kako neverjetno raznoliko se je odzival na enkratnost vsakega posameznega klienta in na širok razpon človeških težav. Vsakemu primeru sledi kratek komentar za osvetlitev nekaterih vidikov, toda o vsakem bi se dalo napisati obsežno razpravo. Zaradi poenostavljenega prikaza zapletenih interakcij med njim in klienti je ta knjiga pravzaprav zbirka anekdot; terapevtski proces je predstavljen v obliki povzetkov, vendar se ključne značilnosti njegovega dela izkristalizirajo ob vsakem, še tako stiliziranem primeru. Svoj pri-stop opisuje izjemno jasno, včasih doda nekaj dramatičnosti, da bi glede na običajen način kliničnih predstavitev naredil svoje primere bolj berljive. Z leti je postal njegov terapevtski slog izbrušen kot diamant, preprost in precizen, neverjetno hitro je znal prepoznati osnovne značilnosti človeške situacije. Pogosto problem, s katerim se je soočil, sprva rad predstavi kot nerešljiv in potem razkrije rešitev. Na vsakega klienta, ki je bil deležen njegove polne pozornosti, ni naredil močnega vtisa le kot terapevt, temveč tudi kot človek z globoko in široko življenjsko izkušnjo. (-Jay Haley)

 

Mozart človeške komunikacije

Ugledni slovenski psihiater in psihoterapevt Miran Možina je dolgoletni preučevalec psihoterapevtske metode znamenitega Miltona H. Ericksona. Ob izidu knjige Neobičajna psihoterapija Jaya Haleya, ki je posvečena Ericksonovemu delu, se je Možina sprva namenil k njej napisati spremno besedo, potem pa je njegova biografska študija prerasla v samostojno knjižno delo. V knjigi z vznesenim naslovom Mozart človeške komunikacije, kakor so tudi imenovali Ericksona, poglobljeno popiše ključne dogodke v njegovem psihoterapevtskem delu in zasebnem življenju, s čimer razloži, zakaj Erickson velja za enega največjih psihoterapevtov vseh časov.

 

Predstavitev knjig

9. junija 2022 je na SFU Ljubljana potekala predstavitev knjig in pogovor o Miltonu H. Ericksonu. Gostje večera so bili Maja Gal Štromar, igralka in pisateljica, ki je brala odlomke iz knjig, mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, direktor SFU Ljubljana in avtor knjige Mozart človeške komunikacije, doc. dr. Bernard Stritih, psiholog in psihoterapevt, psihoterapevtka doc. dr. Lea Šugman Bohinc, psihologinja in psihoterapevtka mag. Mojca Brezavšček ter psihiater Klemen Rebolj, dr. med..

Vabljeni k ogledu posnetka!

 

Več informacij in naročila

Več o informacij o obeh knjigah in možnosti naročila najdete na strani založbe SFU Press. 

KNJIGA Mozart človeške komunikacije NA SFU LJUBLJANA NI VEČ NA ZALOGI. Možno pa je naročilo na Bukla.si.

 

»Nezavedni um je preprost, neizumetničen, nepopačen, pristen in pošten. Je brez fasade in tiste prevleke, ki ji pravimo kultura odraslih. Je otročji, neposreden in svoboden.«  – Milton Erickson