Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 25. 10. 2023

Sara Briški Cirman - Raiven: "Študij psihoterapije mi širi obzorja".

Sara Briški Cirman - Raiven

Z veseljem vam sporočamo, da je Sara Briški Cirman, bolj znana po umetniškem imenu Raiven, postala SFU ambasadorka! Sara je naša odlična študentka in izjemno nadarjena umetnica.

Sara Briški Cirman, je večplastna umetnica, ki se je izkazala na številnih področjih kot mezzosopranistka, avtorica glasbe in besedil ter harfistka. Izobraževala se je na Konservatoriju za glasbo v Mariboru in kasneje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2021 je zaključila magistrski študij na Akademiji za glasbo, smer solopetje. Za svoje dosežke v študijskem letu 2021/22 je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. V sezoni 2022/23 je debitirala v SNG Opera in balet Ljubljana.

Poleg klasične glasbe je aktivna tudi v popularni glasbi pod umetniškim imenom Raiven. Poleg svojih odmevnih nastopov na Izborih za pesem Evrovizije EMA je za svoj prvi album Magenta je prejela strokovno glasbeno nagrado Zlata piščal za album leta 2017. Leta 2021 je s svojo avtorsko skladbo Volkovi, ki jo je izvedla z RTV simfoniki, postala zmagovalka Popevke.

Poleg svoje bogate glasbene kariere pa Sara po končanem podiplomskem študiju na Akademiji za glasbo UL, nadaljuje študij na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana, kjer obiskuje tretji letnik specialističnega študija psihoanalitična psihoterapija.

Po izobrazbi ste magistrica solo petja, kateri vzvodi so vas vodili pri odločitvi za nadaljevanje študija psihoterapevtske znanosti? Kako se ta odločitev odraža na vaši glasbeni poti?

Po izobrazbi sem magistrica solo petja, magistrski študij sem zaključila kar hitro, pri 24-ih letih in si v tistem času nisem predstavljala oz. želela, da bi s študijem tako kmalu zaključila. Rada študiram, pridobivam nova znanja in izkušnje, zato sem se odločila, da se vpišem še na novo fakulteto. Svoje življenje sem posvetila glasbi in ta bo vedno moja prva ljubezen, a hkrati sem se počutila, kot da živim v svojem malem mehurčku, v katerem sem obkrožena samo z glasbo in glasbeniki. Včasih to lahko deluje utesnjujoče. V začetku svoje študijske poti si nisem predstavljala, kako pomembno življenjsko odločitev sem z vpisom na SFU sprejela. S svojo odločitvijo sem izredno zadovoljna, spremembe so velike in vsekakor pozitivne!

Kako ocenjujete pomembnost interdisciplinarnega izobraževanja, ki vključuje tako glasbeno kot psihoterapevtsko znanost, za vašo poklicno pot?

Študij psihoterapije mi širi obzorja. Glasbi, ki jo ustvarjam, daje nov pomen in spreminja tudi moje vrednote kot glasbenici. Zaradi samega študija psihoterapije sem postala boljša glasbenica.

Vaš delovni urnik se precej razlikuje od običajnih, kako usklajujete glasbeno kariero s študijem? Kaj menite, da je najpomembnejše za uspešno uravnoteženje med študijem in vašo glasbeno kariero?

Zaenkrat večjih težav z usklajevanjem urnikov nisem imela. V prvem letniku sem obiskovala študij propedevtike in bila hkrati absolventka na magistrskem študiju Akademije za glasbo. Kljub temu sem lahko obiskovala vsa predavanja. Vsekakor je na tem mestu izredno pomembna dobra organiziranost, katera izvira predvsem iz motivacije, želje in zanimanja za študij. Priznam pa, da je to predvsem zaradi velikega števila ur prakse na SFU-ju včasih težko, vendar nikakor nemogoče.

Kateri so bili/ so vaši največji izzivi med študijem in kako ste jih premagovali / jih premagujete?

Kvaliteten študij psihoterapije je predvsem sestavljen iz dela na sebi. Osebna izkušnja oz. lastna terapija* je zame najbolj dragoceni del študija in mi je hkrati predstavljal največji izziv in največjo preobrazbo, iz katere tudi črpam motivacijo za učenje. (*op. Pomemben sestavni del študija je osebna psihoterapevtska izkušnja, ki je nujna za razvoj konstruktivne svetovalne in psihoterapevtske človeške drže. )

Kako vam študij psihoterapevtske znanosti pomaga pri razumevanju same sebe in pri vašem umetniškem izražanju? 

Mogoče se sliši malo nenavadno, a resnično sem se začela jemati malo manj resno. Nekako ne čutim več tako velikega pritiska, kot sem ga v preteklosti. Ugotovila sem, da so v življenju pomembnejše stvari kot pa to, kako tehnično dovršeno sem izvedla neko arijo na koncertu in kako inovativna je moja novo izdana skladba.

Kaj bi svetovali bodočim študentom, ki se odločajo za študij psihoterapevtske znanosti?

Predvsem bi jih opozorila, naj se v času študija in pa seveda tudi na splošno, obračajo navznoter. V začetkih učenja o človeški psihi nas lahko hitro zmedejo diagnoze in patologije, za katere opažam, da se jih zelo prosto in prešerno podaja naokoli. Vsekakor je to ena izmed bolj zanimivih snovi, ki se jih bodo učili, a hkrati nas lahko hitro zavede in fokus odnese od pravega pomena učenja, za katerega pa verjamem, da je delo na sebi.

Ali ste med študijem na SFU Ljubljana odkrili kakšno posebno znanje ali koncept, ki ste ga vnesli v svojo glasbeno ustvarjalnost?

Odkar študiram psihoterapijo predvsem drugače razumem svoje pesmi, ki sem jih in ki jih pišem. Moram reči, da se tudi na drugačen način spopadam s tremo, ki je bila vedno moja zvesta spremljevalka na odrih.

Kot ste že omenila morate študenti v študijskem procesu predno pričnete z delom s klienti in pod supervizijo opraviti tudi osebno psihoterapevtsko izkušnjo. Kako je ta izkušnja vplivala na vas osebno in kot na umetnico? Je bila izkušnja pozitivna?

Osebna izkušnja je najbolj pomemben del študija in je name neizmerno vplivala. Pravzaprav si tudi po svojem končanem študiju življenja več ne predstavljam brez terapije. Mogoče ne v tako visoki frekvenci, pa vendar verjamem, da bo psihoanaliza vedno del moje življenjske poti.

Nad katerim predmetom ste bila tekom študija še posebej navdušena oz. kateri predmeti ponudil kakšen zanimiv vpogled v življenje, ki ga do sedaj niste poznala?

Najbolj so me navdušili predmeti na propedevtiki, še posebej Socialna psihologija in Teorije osebnosti. Hkrati me je kasneje navdušila psihodiagnostika, preko katere sem si prvič svoje znanje lahko malo bolj sistematizirala. 

Kako si predstavljate vašo prihodnost? Boste svoja pridobljena znanja združila, morda glasbena psihoterapija ali boste samostojno gradili karieri na obeh področjih?

Pred vpisom na študij sem veliko razmišljala o tem, da bi obe disciplini združila. V zadnjih letih, odkar obiskujem specialistični študij, pa sem se odločila, da teh poti verjetno ne bom združevala

Postajate SFU ambasadorka, zakaj ste se odločil postati ambasadorka in kaj vam ta vloga pomeni?

Močno verjamem v moč terapije ali še bolje, psihoanalize. Tega nikoli nisem skrivala in z vplivom, ki ga imam kot medijska osebnost čutim odgovornost in predvsem željo, da svoje navdušenje nad terapijo delim. Odločitev je bila zato zame preprosta.

Sara hvala za vaš čas in vaše odgovore. Uspešen študij in vse dobro na vaši glasbeni poti.

S Saro se je pogovarjala Mojca Robas. 

Foto: Tjaša Barbo