Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 29. 01. 2024

Izšla je nova knjiga v sozaložbi SFU Ljubljana, Ko čas mineva - Psihoanalitično popotovanje

Ko čas mineva

Z velikim veseljem predstavljamo novo knjigo na področju psihoanalize z naslovom Ko čas mineva - Psihoanalitično popotovanje, avtorice Judith Dupont. Knjiga je izšla v slozaložbi  SFU Ljubljana in založbe UMco.

Ko čas mineva

Naslov: Ko čas mineva -Psihoanalitično popotovanje

Leto izdaje: 2023

Avtor: Judith Dupont

Prevod: Samo Bohak

ISBN: 978-961-7136-63-0

Naslov izvirnika: As Time Goes By

Podnaslov izvirnika:  An Analytic Journey

Leto izdaje izvirnika: 2019

Izdajatelji in sozaložniki:  SFU Ljubljana in UMco

Cena: 29,90 EUR (za študente SFU Ljubljana velja 20% popust)

 

O KNJIGI

Knjiga Ko čas mineva predstavlja pronicljiv preplet avtoričine življenjske zgodbe in študije o življenju ter delu Sándorja Ferenczija in Michaela Balinta, dveh najpomembnejših predstavnikov madžarske psihoanalize. V knjigo pa je avtorica vključila tudi mnoge svoje ideje in misli iz strokovnih člankov, s katerimi je desetletja sodelovala v različnih strokovnih revijah in zbornikih, tako francoskih kot angleških, nemških in madžarskih.

 

O AVTORICI

Judith Dupont (1925) je francoska psihoanalitičarka, prevajalka in urednica, ki se je leta 1938 preselila iz Madžarske v Francijo, tam študirala medicino in leta 1955 diplomirala iz patološke anatomije. Delovala je na različnih področjih; med drugim je poskrbela za prevod in izid knjig madžarskega psihoanalitika Sándorja Ferenczija v francoščini, ob tem pa postala tudi priznana francoska psihoanalitičarka. Njena strokovna avtobiografija Ko čas mineva, v kateri je popisala tako svojo vijugavo življenjsko pot kot tudi stike z nekaterimi začetniki psihoanalize v prvi polovici 20. stoletja, je izvirno izšla leta 2015 in je prvi prevod Judith Dupont v slovenščino.

 

MNENJE O KNJIGI

»Psihoanalitik, ki se odloči, da bo šel skozi svoje poklicno življenje in predstavil z njim povezane ideje, bo seveda prebudil določene spomine. Da lahko govori o sebi, mora kot vsi drugi premagati svoj odpor. Psihoanalitična praksa temelji na sposobnosti poslušanja in sposobnosti, da ostanemo pozorni in občutljivi do drugega. Vendar pa psihoanalitik lahko tiste, ki pridejo k njemu v iskanju samih sebe, resnično posluša oziroma sliši, le če zna poslušati samega sebe. Zaradi potopitve v klientove vzroke travm se prebudijo tudi njegove lastne travme.
V tej knjigi Judith Dupont predstavi teme, o katerih je sicer le redko govorila – svoje ideje o Freudu, Ferencziju, zgodovini psihoanalize in svoji lastni praksi. Njeno pisanje odlikuje popolna odsotnost dualističnih odnosov, svoj način razmišljanja pa predstavi, ne da bi kadarkoli dajala nasvete ali poučevala druge.« – Eva Brabant

»Knjigo Ko čas mineva priporočam vsem, ki jih zanima psihoanaliza in tudi psihoterapija nasploh, predvsem pa bralcem, ki so se pripravljeni podati na 'psihoterapevtsko izobraževanje' preko osebne zgodbe psihoanalitičarke, katere življenje je neločljivo povezano tako s svetlo kot temno platjo budimpeškega dogajanja v dvajsetih in tridesetih letih prejšnjega stoletja, torej z izjemno ustvarjalno skupino tamkajšnjih psihoanalitikov ter posledicami vse večjega razmaha antisemitizma. Knjiga ni osnovana na navajanju zgodovinskih dejstev, temveč na pronicljivem opisovanju perspektive očividke, ki poleg svoje življenjske zgodbe na razumljiv način predstavi delo zanjo dveh najpomembnejših psihoanalitikov, istočasno pa tudi način, kako je njuna dognanja vključila v svojo vsakdanjo klinično prakso.
Avtorica torej svoje knjige ni napisala z namenom, da bi bralcem podajala znanje na učbeniški način. Želi si, da bi bralci psihoanalizo najprej ponotranjili kot osebni nazor o sebi, drugem, družbi in svetu, saj bo knjiga šele takrat lahko na najboljši možni način služila kot vir novih psihoterapevtskih znanj ter veščin, za kar pa je zgolj teoretski študij psihoanalize vsekakor premalo. Poleg nujno potrebnega poznavanja psihoanalitične teorije je še pomembnejša poglobljena in uspešno opravljena osebna izkušnja ter solidna kilometrina kliničnega dela.« – Zoltan Pap

 

NAROČILA

Za naročilo knjige pišite na knjiznica@sfu-ljubljana.si. V naročilo vključite naslednje informacije: ime in priimek oz. naziv naročnika, naslov, število naročenih izvodov, informacijo ali ste študent SFU (v tem primeru za vas veljajo določeni popusti!) ter način prevzema (osebni prevzem vs. pošiljanje po pošti). Knjigo vam lahko pošljemo po pošti, ob čemer vam bomo zaračunali stroške poštnine. Izdali vam bomo račun, ki ga boste prejeli po e-pošti. Ko boste poravnali račun, vam bomo knjigo poslali po pošti ali pa lahko knjigo dvignete na sedežu SFU Ljubljana, na Trubarjevi 65, 1000 Ljubljana. Prosimo, da se v naprej uskladite s sodelavci na SFU Ljubljana za dan in uro prevzema.

 

PODATKI ZA PLAČILO

Davčna št.: 38029812

Transakcijski račun: SI56 3400 0101 5852 361

BIC banke: KSPKSI22

Naziv: SFU Ljubljana

Naslov: Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana