Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 22. 08. 2022

Simpozij ob dnevu Grahama Barnesa

simpozij ob dnevu grahama barnesa
okt 23
23. 10. 2022 at 9:00
SFU Ljubljana

Univerza Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana (SFU Ljubljana), Društvo za sistemsko psihoterapijo Slovenije in Škola kibernetike i sistemske terapije – Rijeka vas vabijo na simpozij ob DNEVU GRAHAMA BARNESA

 

ALI MI MISLIMO IDEJE ALI IDEJE MISLIJO NAS?

O EPISTEMOLOGIJI PSIHOTERAPIJE

IN VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA

                                                                                       

v nedeljo, 23. oktobra 2022 od 9.00 do 16.00 v predavalnici 7, na SFU Ljubljana (Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana) in na Ljubljanici (ladjica).

 

»Epistemologija je nedeljiva, integrirana metaznanost, katere predmet je svet evolucije, mišljenja, prilagajanja, embriologije in genetike – skratka, znanosti o umu v najširšem pomenu besede. Primerjava teh pojavov (primerjava misli z evolucijo in epigeneze z obema) je način iskanja znanosti, imenovane 'epistemologija'. Epistemologija je korist, ki izhaja iz združevanja spoznanj vseh teh ločenih genetskih znanosti. Toda epistemologija je vedno in neizogibno osebna. Točka sonde je vedno v srcu raziskovalca: Kaj je moj odgovor na vprašanje o naravi vednosti? Prepuščam se prepričanju, da je moje znanje le majhen del širšega celostnega znanja, ki povezuje biosfero ali stvarstvo.« (Gregory Bateson, iz knjige Um in narava)

 

PROGRAM:

 

Prvi del: SPOMINI NA GRAHAMA BARNESA

 

9.00 – 10.30  1. Ogled spominskega kotička Grahama Barnesa in njegovih knjig

                      2. Ogled filma o Grahamu

                      3. Razgovor o Grahamu: anekdotski utrinki (Lea, Miran, Branko, Inka, Ilinka)

10.30 – 10.45  Pavza

 

Drugi del: EPISTEMOLOGIJA PSIHOTERAPIJE IN VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA

 

10. 45 – 13.00  Kratka predstavitev novo izdanih knjig Gregoryja Batesona Um in narava ter Angeli se bojijo. Nato rotacija pogovorov na temo epistemologija psihoterapije in vsakdanjega življenja (fishbowl):

 

  • najprej bodo v notranjem krogu učitelji, ki bodo študentom in drugim udeležencem (zunanji krog) odgovarjali na epistemološka vprašanja
  • nato sledi refleksija študentov in drugih udeležencev, ki gredo v notranji krog, učitelji v zunanji krog
  • nato gredo v notranji krog spet učitelji
  • nato lahko sledijo diskusije po manjših skupinah, kjer je vedno tudi eden (ali več) od učiteljev skupaj s študenti in drugimi udeleženci

13.00 – 13.45  Pavza za skupno kosilo

13.45 – 14.30  Zaključni plenum

 

Tretji del: DRUŽENJE

 

15.00-16.00 – Druženje na plovbi z ladjico po Ljubljanici in po plovci do 17. ure. V primeru slabega vremena odpade.

 

 

Cena simpozija in druženja

KOTIZACIJE NI za vse študente sistemske terapije na SFU Ljubljana, saj je udeležba obvezna, ker se šteje kot redna študijska obveznost za vse letnike za šolsko leto 2022/23. Študenti plačajo le stroške kosila 5 Evrov.

KOTIZACIJA za člane Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije, specializante sistemske psihoterapije (ki so zaključili s seminarji in predavanji) in vse druge zainteresirane je 15 Evrov na račun Društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije: SI56 6100 0001 0151 397 (Delavska hranilnica) s pripisom Dan Grahama Barnesa. V kotizacijo je všteto kosilo.

Strošek plovbe po Ljubljanici vsak prispeva sam v znesku 12 Evrov na licu mesta na ladjici.

 

Prijave: Rok za prijave je do 20. 10. 2022.

Prijave sprejema Darja Roškar, darja.roskar@guest.arnes.si, tel. 040 358 018

 

»Na različnih šolah in v učnih bolnišnicah sem ameriškim študentom od prvih letnikov do specializantov psihiatrije predaval različne veje vedenjske biologije in kulturne antropologije. Ugotovil sem, da v njihovem razmišljanju zija zelo nenavadna vrzel, ki izvira iz pomanjkanja določenih miselnih orodij. To pomanjkanje je precej enakomerno izraženo na vseh stopnjah izobraževanja, med študenti obeh spolov, med humanističnimi in tehničnimi vedami. Gre za pomanjkanje znanja o epistemoloških predpostavkah ne le znanosti, pač pa tudi vsakdanjega življenja.« (Gregory Bateson iz knjige Um in narava)