Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 22. 04. 2022

Psihologija za vsakogar: Zakaj je čuječnost doma v krščanstvu

Čuječnost
Jun 1
1. 6. 2022 at 19:00
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65

Pogovor z doc. dr. Mihaleom Černetičem ob izidu knjige

Na petem tematskem večeru tekočega študijskega leta, ki ga v sklopu »Psihologije za vsakogar« organiziramo na oddelku za Psihologijo na SFU Ljubljana, bomo gostili doc. dr. Mihaela Černetiča. Skozi pogovor bo predstavil svojo novo knjigo „Čujte!“ - Zakaj je čuječnost doma v krščanstvu (v izvirniku “Watch!” - Why Mindfulness Is at Home in Christianity), ki je v aprilu 2022 izšla pri založbi SFU Press Ljubljana v sodelovanju s Pot naprej. Z avtorjem se bo pogovarjala dr. Andreja Poljanec, avtorica ene izmed znanstvenih recenzij omenjene knjige in vodja študijskega programa Psihologija na SFU Ljubljana.

Knjiga obravnava čuječnost v krščanstvu, predvsem prisotne strahove, da čuječnost ni v skladu s krščanskimi vrednotami ter raziskuje odnos in kompatibilnost med psihološkim konstruktom čuječnosti in krščanske vere. Raziskave v psihologiji in psihoterapiji so pokazale, da je čuječnost neposredno povezana s številnimi pozitivnimi vplivi na človeka. Nova knjiga pa prinaša spoznanja, da je čuječnost tudi čvrsto skladna s krščanstvom. Še več, pokaže, da je čuječnost v krščanstvu doma.

Dr. Mihael Černetič je univerzitetni diplomirani psiholog, doktor psiholoških znanosti, integrativni psihoterapevt (certificiran pri Mednarodni zvezi za integrativno psihoterapijo - IIPA), docent za področje psihologije, učni terapevt (IPSA) in supervizor v edukaciji. Velja za enega vodilnih strokovnjakov na področju čuječnosti (angl. mindfulness) v Sloveniji, uveljavljen pa je tudi v tujini. Pri svojem delu izhaja iz prepričanja, da je za celostno razumevanje človeka potrebno upoštevanje miselne, čustvene, telesne, vedenjske in duhovne dimenzije ter njihove medsebojne povezanosti. Integracija in predelava vsebin na teh dimenzijah predstavlja proces osebnostne rasti in zdravljenja.

Do knjige lahko brezplačno dostopate na povezavi.

Predstavitev knjige in pogovor o čuječnosti v krščanstvu bo potekala v živo, v torek, 1. 6. 2022 od 19.00 do 20:30 ure, v prostorih SFU Ljubljana.

Prijave zbiramo preko prijavnega obrazca na povezavi: https://forms.gle/yoyuLgUu666QH2ac6 do 31.5.2022 oz. do zapolnitve prvih 50. prostih mest.

"Psihologija za vsakogar" je naslov mesečnih tematskih dogodkov z gosti psihologi. Psihologija na zelo različne načine posega na mnoga področja našega življenja, včasih bolj včasih pa manj zavedno. Zato je z nami vsakič strokovnjak, ki nam na poljudno-strokoven način približa vedo, ki se tiče prav vsakogar izmed nas!

Prisrčno vabljeni v našo družbo!