Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 01. 03. 2018

Predstavitev psihoterapevtskega pristopa: Lacanovska psihoanaliza

kip
Mar 10
10. 3. 2018 at 15:00
SFU Ljubljana, Rovšnikova 2

SFU Ljubljana vabi na predstavitev Lacanovske psihoanalize, enega izmed specialističnih pristopov, ki ga SFU Ljubljana razpisuje za študijsko leto 2018/19.

Predstavitev pristopa bo potekala v okviru seminarja ''Ljubezen v lacanovski psihoanalizi'' v izvedbi Dr. Nine Krajnik oz. Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo.

 

Orientacija

Francoski psihoanalitik in psihiater Jacques Lacan je v Seminarju z naslovom Še, postavil, da se v psihoanalizi ne počne nič drugega, kakor govorjenje o ljubezni, saj je že govoriti o ljubezni nek užitek. Zato jo psihoanaliza postavlja v osišče subjektivnosti, kakor tudi v osišče zdravljenja, kjer se prek transferja odvija analizantova ljubezen do vednosti o njegovem simptomu.

“Ljubezen je vselej recipročna”;
“Ljubiti pomeni dati nekaj nekomu, ki tega noče”;
“Ljubezen se naslavlja na tistega, za katerega subjekt predpostavlja, da pozna njegovo
resnico”.

Kaj pomenijo te enigmatične Lacanove izjave? Kako se z izbiro objekta razloga želje in ljubezensko travmo sooča lacanovska orientacija? Kako po lacanovih formulah seksuacije ljubijo moški in kako ženske? V čem je razlika med ljubeznijo Freudovega in Lacanovega časa in kako se psihoanaliza sooča z modifikacijo razmerij danes? Kaj je ljubezen v erotomaniji, obsesivni nevrozi in histeriji? Kako lacanovski psihoanalitik orisuje subjektovo željo in užitek? Zakaj Lacan postavlja, da bodo ljubezenska razmerja v prihodnosti vedno težja in kaj so novi izzivi za psihoanalizo? Torej: kaj nam o psihoanalitični kliniki ljubezni lahko v 21. stoletju pove lacanovska psihoanaliza?

 

S temi vprašanji bo seminar v navezavi na teoretske definicije ljubezni, vodenja zdravljenja in predstavitve kliničnih primerov, odprl singularna vprašanja ljubezni, želje in užitka, ki naslavljajo vsakogar, v študiju kot ljubezni do vednosti pa zahtevajo enako, kakor naslov Lacanovega Seminarja XX – Še!

 

Dr. Nina Krajnik je lacanovska psihoanalitičarka in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Analitično se je formirala v okviru Ecole de la Cause freudienne v Parizu pod vodstvom Lacanovega intelektualnega dediča Jacquesa-Alaina Millerja. Študirala je na oddelku za psihoanalizo na Univerzi Pariz VIII – Vincennes-Saint Denis, ki ga je ustanovil Lacan. Doktorirala je iz filozofije z disertacijo Znanost in psihoanaliza: razmerje diskurzov ob vprašanju subjekta. Psihoanalitično delo je opravljala v francoskih bolnišnicah Sainte Anne, Aubervillers, Les Murets in v Klinični enoti Jacquesa Lacana zdravstvenega centra Sud Francilien Evry. Med 2005 in 2015 je živela in delovala na Irskem, v Španiji, Avstraliji, Novi Zelandiji in Švici. Je članica Svetovne psihoanalitične zveze (AMP) in New Lacanian School (NLS), vodja seminarjev Freudovskega polja in sekretarka mednarodnega lacanovskega gibanja ZADIG – Ljubljana. Na seminarju bodo z intervencijami sodelovali člani Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, Klinična sekcija in Sekcija za psihoanalitične povezave.

 

Program


14.45h – 15.00h: Registracija


15.00h – 16.15h: dr. Nina Krajnik – Ljubezen v lacanovski psihoanalizi


16.30h – 17h: Intervencija Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo
                       dr. Boris Brezovac - Transfer onkraj smiselne ljubezni v Seminarju VII - Etika psihoanalize


Odmor


17.20h – 18.40h: Intervencija Klinične sekcije Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo
                            Predstavitve kliničnih primerov


18.40h – 19.00h: Diskusija – V čem je aktualnost lacanovske psihoanalize?

 

 

Prijave

Kotizacija za seminar: 90 EUR
Za študente SFU: brezplačno
Prijave se zbirajo na naslov: info@sdzlp.si
Kotizacijo nakažete na TRR SDLP: SI56610000012723255 (Delavska hranilnica)
Dodatne informacije: 070 621 729