Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 15. 02. 2019

Intenzivni seminar ''Reka življenja''

reka življenja
Apr 19
19. 4. 2019 at 16:30
Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana

SFU Ljubljana vabi na intenzivni seminar ''Reke življenja'', ki bo v petek 19. aprila od 16.30 do 21.00 in v soboto 20. aprila od 9.00 do 18.00 ure na novi lokaciji SFU Ljubljana, na Trubarjevi cesti 65, 1000 Ljubljana.

Seminar bo vodil mag. Miran Možina, psihiater in sistemski psihoterapevt.

Cena udeležbe na seminarju je 120 EUR. Za aktivne študente SFU je cena 95 EUR.

Rok za prijave je 12. 4. 2019. Izpolnjeno prijavnico pošljete na brigita.korpar@sfu-ljubljana.si. Več o pogojih plačila na prijavnici (spodaj).

 

Več o modelu Reke življenja:

''Ko se pogovarjamo o življenju, večkrat spontano uporabimo prispodobo življenjskega toka oz. reke. Običajno doživljamo, da življenjski tok neprestano teče iz preteklosti, kjer smo si nabrali veliko izkušenj, v prihodnost. Samo v stresu oz. krizah se nam lahko zazdi, kot da se je tok ustavil in da si z izkušnjami ne moremo pomagati oz. pozabimo prav na tiste izkušnje, s katerimi bi si lahko pomagali.

Peter Nemetschek je prispodobo reke življenja uporabil v terapevtske namene. Terapevt pri delu po modelu reke življenja položi na tla (pri tem pa in pri vsakem nadaljnjem koraku stalno čim bolj aktivno vključuje kliente) raznobarvne vrvi, ki ponazarjajo življenjske poti oz. tokove članov klientskega sistema. Družinske člane povabi k sodelovanju in sooblikovanju teh poti, tako da izberejo svojo barvo in si en konec vrvi predstavljajo predstavljajo kot spočetje posameznika, drugi konec pa kot njegovo ali njeno prihodnost. Trenutno krizo, zaradi katere klient(i) išče(jo) pomoč, terapevt ponazori z zavojem vrvi, podobno kot če reka naleti na oviro. Naloga terapevta je, da pomaga tok ponovno usmeriti v konstruktivno smer, da klientom omogoči stik z izkušnjami, ki so jim lahko v krizi v pomoč.

Iz članka Možina, M., Kramer, M. Reka življenja: prikaz modela sistemske družinske terapije po Petru Nemetscheku. V: Bohak, J. (ur.), Možina, M. (ur.). Dialog : zbornik Prvih študijskih dnevov Slovenske krovne zveze za psihoterapijo, 8.-9. junij 2001, Rogla, Slovenija. Maribor: Slovenska krovna zveza za psihoterapijo, 2002.

Celoten članek najdete na povezavi.

 

Literatura:

Več o Reki življenja je Peter Nemetschek zapisal tudi v svoji knjigi SISTEMSKA DRUŽINSKA TERAPIJA Z OTROKI, MLADOSTNIKI IN STARŠI: Model reke življenja in analogne metode (Peter Nemetschek), katere prevod je izšel tudi v založbi SFU Press. Več na povezavi.