Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 09. 10. 2023

Filmski večer: Projekcija dveh filmov

Filmski večer na Univerzi Sigmunda Freuda
okt 19
19. 10. 2023 at 18:00
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65

V mesecu oktobru bomo ponovno začeli s filmskimi večeri in vodenimi pogovori po koncu ogleda.

Po poletnem premoru vas v četrtek, 19. 10. 2023 ob 18.00 vabimo na ogled kar dveh filmov na SFU Ljubljana, predavalnica P1:

  • Ob 18.00 bomo predvajali kratki film "Sigmund Freud, Home movies 1930 – 1939", v katerem  bomo razen ožje Freudove družine videli tudi druge sorodnike, prijatelje in podpornike. Video moderira njegova hči Ana Freud. Spremljali bomo tudi njegovo pot v izgnanstvo iz Dunaja v London. Film je v angleškem jeziku, krajši pisni deli so v francoščini.
  • Ob 18.30 bomo nadaljevali s projekcijo filma “Nevarna Metoda” A Dangerous Method (2011)  režiserja David Cronenberga. V filmu spremljamo pripoved o zapletenemu odnosu med slavnima psihoanalitikoma Sigmundom Freudom in Carlom Gustavom Jungom. Freudov učenec Carl Jung skuša v umobolnici s pomočjo freudovskih tehnik pomagati pacientki Sabini, ki je bila v otroštvu trpinčena s strani svojega nasilnega očeta. Toda globlji ko je njegov odnos s Sabino, težavnejši je odnos med Jungom in njegovim mentorjem. Jung, ki se s Sabino spusti v razmerje, namreč počasi spoznava, da Freudova psihoanaliza ni tako vsemogočna, kot je mislil. Licentia poetica je v tem filmu žal prisotna, saj je film namenjen širši publiki.

Prijavo na dogodek oddate na povezavi >>TUKAJ.

Projekciji sta vredni ogleda in sta hkrati uvod v teme nadaljnjih filmskih srečanj.

Avtorica napovednika in organizatorka filmskih projekcij: mag. Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije.

* Fotografiranje dogodka: Obveščamo vas, da bo dogodek fotografiran. Nastali posnetki bodo objavljeni na spletni strani in družbenih omrežjih SFU Ljubljana za nadaljnje promocijske namene organizatorja.