Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 24. 10. 2023

Filmski večer: The Experimenter

Filmski večer na Univerzi Sigmunda Freuda
Nov 16
16. 11. 2023 at 18:00
SFU LJubljana, Trubarjeva 65

V mesecu novembru nadaljujemo s tematskimi filmskimi večeri in vodenimi pogovori po koncu ogleda.

16.11. 2023 ob 18.00 uri, v “Zlati dvorani”, na SFU, Trubarjeva 65, v Ljubljani napovedujemo projekcijo dveh filmov. 

  • Ob 18.00 bomo predvajali italijanski film “Prendimi l'anima” (2002), v slovenskem prevodu "Beli vrtci” , v katerem bomo sledili življenjski zgodbi ene prvih psihoanalitičark Sabine Spielerein, po vrnitvi iz Švice, kjer se je zdravila pri dr. Jungu. V Švici je nato nadaljevala študij medicine in psihoanalize, po koncu Rdeče revolucije pa se je z družino vrnila v Rusijo. Tudi po prevzemu komunistične oblasti v Rusiji je lahko, tudi pod Stalinovo diktaturo, delovala na psihoanalitičnem področju, a samo nekaj časa. Ustanovila je t.i. Bele vrtce, ki so ime dobili po beli opremi, brez ostrih robov. V njih je nudila pomoč travmatiziranim otrokom, med drugim tudi Stalinovemu vnuku. V filmu svojo izkušnjo pripoveduje njen varovanec, ki mu je kot otroku pomagala pri razrešitvi travme. Ogledamo si bomo originalne posnetke dogajanj v Rusiji in dokumentirana dejstva o njeni tragični smrti, kot žrtvi nacističnega nasilja.
  • Drugi film, ki se začne ob 18.30 je prav tako resnična zgodba raziskovalca, ki so ga k vedenjskemu eksperimentu napeljala prav nacistična grozodejstva in poslušnost, ki so jo izražali vojaki. “The Experimenter” (2015,98”) je film o slavnem socialnem psihologu Stanley Milgramu, ki je 1961 na Yale univerzi izvedel več vedenjskih poskusov o prevladujoči tendenci ljudi k poslušnosti, če jo zahteva avtoriteta. Film pokaže postopke, etične dileme in rezultate te izjemno vplivne študije, ki je še danes aktualna. V filmu vidimo tudi utrinke iz osebnega življenja Stanleya Milgrama.

Filma sta vredna ogleda in nadaljujeta smer prepoznavanja in ozaveščanja javnosti o pomembnih psiholoških in psihoanalitičnih vsebinah. Podnapisi bodo v angleškem jeziku. 

Prijavo na dogodek oddate na povezavi >>TUKAJ.

Projekciji sta vredni ogleda in sta hkrati uvod v teme nadaljnjih filmskih srečanj.

Avtorica napovednika in organizatorka filmskih projekcij: mag. Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije.

* Fotografiranje dogodka: Obveščamo vas, da bo dogodek fotografiran. Nastali posnetki bodo objavljeni na spletni strani in družbenih omrežjih SFU Ljubljana za nadaljnje promocijske namene organizatorja.