Zapri meni

V Sloveniji je nujno zakonsko urediti psihoterapijo kot samostojen poklic

V Sloveniji je nujno zakonsko urediti psihoterapijo kot samostojen poklic
Medij
Radio Ognjišče
Datum objave

V Sloveniji je nujno zakonsko urediti psihoterapijo kot samostojen poklic

 

Intervju z Ireno Kosovel in Miranom Možina, vodi Alen Salihović
 

V Sloveniji je nujno zakonsko urediti psihoterapijo kot samostojen poklic, saj poklic psihoterapevta uradno ne obstaja. V preteklosti je bilo na Ministrstvu za zdravje ustanovljenih že več delovnih skupin za pripravo zakona o psihoterapiji, ki naj bi uredil to področje, a noben od predlogov do zdaj ni prišel v proceduro za sprejem.

 

Članica Delovne skupine Slovenskega združenja za psihoterapijo in svetovanje, ki je Ministrstvu za zdravje jeseni 2022 že ponudilo predlog zakona o psihoterapiji, je tudi pravnica in psihoterapevtka ter predsednica tega združenja Irena Kosovel. Bistvena sestavina predloga zakona je ta, da je pri normativnem urejanju področja psihoterapije potrebno odpreti vrata psihoterapiji kot samostojnemu poklicu na različnih družbenih resorjih ne le v zdravstvu, torej tudi v socialnem varstvu, vzgoji in izobraževanju, pravosodju, notranjih zadevah, gospodarstvu, športu, turizmu idr.).


Psihiater in psihoterapevt ter direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja, mag. Miran Možina, ki je kot član Delovne skupine za zakon Slovenskega združenja za psihoterapijo in svetovanje prav tako sodeloval pri pripravi zadnjega predloga zakona, pa je opozoril na potrebo po zakonski ureditvi izobraževanja iz psihoterapije vse od gimnazije naprej.

 

Vabljeni k poslušanju.