Mag. Miran Možina - Človek, ustavi se.

Izjava mag. Mirana Možine - Človek, ustavi se.
Medij
Radio Ognjišče
Datum objave

Eno ključnih stvari osebne in duhovne poti je tudi človek sam, sam v tišini, sam v pogovoru s seboj.

Počitnice niso le regeneracija pred nadaljevanjem podganje tekme, je v zadnjem sobotnem julijskem pogovoru oddaje "Za življenje" razmišljal mag. Miran Možina, psihiater in psihoterapevt, direktor ljubljanske podružnice Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja. Izrabimo ta čas tudi za trenutke s seboj, ko samo smo, v tišini.

 

Praznina ni slab znak, je priložnost za vprašanja

Med počitnicami, ko se umiri hitrost vsakodnevnega ritma, se mnogi znajdejo v nekakšni praznini. Kar ni slab znak. Eno ključnih stvari osebne in duhovne poti je tudi človek sam, sam v tišini, sam v pogovoru s seboj. Je priložnost za vprašanja, kje sem ta trenutek, kam želim naprej. "To je ključno za človeka, ko gre zanj in za njegove odnose, ne gre samo za produktivnost in prevladujoči ekonomski vidik, ampak za eksistencialni vidik človeka, od kod sem prišel, kje sem ta trenutek in kam želim naprej?" 

 

Ljudje smo odnosna bitja

"Uradno se je psihoterapija, z bolj sistematičnim delom, pri nas začela leta 1968. Psihoterapija je na čustva usmerjeno delo, brez tega ni pravih učinkov. Samo izmenjava nekih intelektualnih misli ni dovolj. V zgodovini še ni bilo časa, ko bi se s tem ukvarjalo toliko ljudi. Če je dovolj materialno, ekonomsko varno življenje, ko ni več treba misliti ali bo dovolj hrane za jutri, se v človeku odprejo globlja vprašanja, iskanje smisla bivanja."

 

Vabljeni k poslušanju.

 

Vir naslovne fotografije: Pixabay