Close Menu
Category:
SFU Ljubljana
Published: 26. 11. 2023

Filmski večer: Čarovnik iz Oza

Filmski večer: Čarovnik iz Oza
Dec 7
7. 12. 2023 at 17:30
SFU Ljubljana

V mesecu decembru nadaljujemo s tematskimi filmskimi večeri in vodenimi pogovori po koncu ogleda filmov.

V torek, 7.12. 2023 ob 17.30 uri, v predavalnici P1 na SFU, Trubarjeva 65, v Ljubljani, napovedujemo projekcijo dveh filmov:

Čarovnik iz Oza ( The Wizard of Oz, 1939), ki vam bo popestril že tako čarobno predbožično vzdušje. Mineva že več kot  osemdeset let od premiere, zdaj že klasičnega filma, ki so ga nagradili z dvema oskarjema, in sicer za izvirno glasbo in pesem.

Če pogledamo film s psihoanalitične perspektive, ki se  osredotoča na nezavedno, na sanje in na vpliv izkušenj iz zgodnjega otroštva, postane film Čarovnik iz Oza vir različnih interpretacij in teorij o globljih pomenih zgodbe o deklici, ki se znajde v vrtincu tornada. Like, dogodke, besedila in filmske prizore je mogoče interpretirati kot dele psihe, strahove, želje in dinamiko notranjih konfliktov. Potovanje po cesti iz rumenih opek je lahko metafora za Dorotejino potovanje k samouresničitvi in individuaciji, njena želja po vrnitvi domov pa hrepenenje po varnosti in domačnosti otroštva. Hudobna čarovnica z zahoda je morda personifikacija strahov in skrbi ali potreba po razvrednotenju matere pri predelovanju separacijske krize.Psihoanalitične interpretacije so seveda lahko zelo subjektivne.

Toplo vabljeni na pogovor po koncu filma, veselimo se vaših uvidov in razlag simbolov in pomenov v zgodbi Čarovnik iz Oza.

Hair (Lasje, 1979) bo morda bolj služil kot zvočna kulisa za prednovoletno druženje članov filmskega kluba in članov EZPPS, hkrati pa bo tudi priložnost za sprostitev  ali kot bi temu rekli otroci cvetja: “Let your hair down”. Zgodba o skupini hipijev v New Yorku odraža duh časa in vrhunec pacifističnega gibanja proti vojni v Vietnamu. Film predvajamo v spomin na letos tragično preminulega glavnega igralca Treata Williamsa.

Vašo prijavo za ogled oddajte TUKAJ.

Organizator: Društvo za promocijo duševnega zdravja