Close Menu
Category:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 15. 05. 2023

Filmski večer: Projekcija filma »Madam Butterfly« (1995)

Madame Butterfly
Jun 22
22. 6. 2023 at 18:30
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65

Projekcija filma »Madam Butterfly« (1995)

V junijskem filmskem večeru na SFU, v četrtek  22. 6. 2023 ob 18.30, si bomo ogledali glasbeni film Madam Butterfly, skladatelja Giacomo Puccinija (1904). Vabljeni na ogled v živo, na Univerzi Sigmunda Freuda, Trubarjeva 65, Ljubljana.

Zgodba o tragični usodi petnajstletne deklice je nastala po resničnih dogodkih o gejši iz 18. stoletja in odraža navade in običaje obdobja japonske dinastije Edo.

Film je bil posnet 1995, kot evropska koprodukcija. Od sodelujočih je prepoznavno ime Scorseseja, ki je v vlogi direktorja fotografije. Tudi lokacija snemanja je presenetljiva, čeprav izgleda avtentično Japonska.

Opera ponuja tudi vpogled v intrapsihične konflikte mejno organizirane, mazohistične osebnostne strukture. Je ilustracija različnih oblik mazohizma, pasivnosti in melanholije.

Freud je v delu: »Žalovanje in melanholija« (1917) žalovanje definiral kot reakcijo na izgubo ljubljene osebe ali abstrakcije, kot denimo domovine, svobode ali ideala. Ko preizkušnja realnosti pokaže, da ljubljenega objekta ni več in naj bi se proces odžalovanja začel pa ta pri žalujočem naleti na upiranje, ki je lahko tako intenzivno, da povzroči odvrnitev od realnosti in zatekanje k ohranjanju objekta s pomočjo psihoze.

Če zaključeno žalovanje pomeni zavestno odžalovano izgubo objekta ljubezni, potem gre pri melanholiji za proces žalovanja, ki ga oseba ni uspela izpeljati, po navadi zato, ker se posameznik od objekta ne zmore posloviti, naj bo tako zaradi preteklega, globoko ambivalentnega odnosa do objekta ljubezni ali nerazumevanja, zakaj je sploh prišlo do izgube določenega odnosa. Pri tem gre neizpodbitno za nezavedno dinamiko, ki osebo pahne v dolgotrajnejše nerazpoloženo počutje, v melanholijo.

Študentje, simpatizerji in posebej profesorji - vabljeni tudi na pogovor ob koncu filma. Tema namreč ponuja bogato področje raziskovanja in interpretacij, posebej z vidika psihoanalitičnega pristopa.

Če imate vprašanje, pišite na: mojca.robas@sfu-ljubljana.si

Avtorica napovednika: Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije