Close Menu
Category:
SFU Ljubljana
Published: 06. 04. 2023

Filmski večer: Kramer proti Kramerju

Filmski večer
Apr 17
17. 4. 2023 at 18:30
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65

Vabljeni na študijski ogled filma Kramer proti Kramerju (Kramer vs Kramer. ZDA. 1979). Projekcija bo v ponedeljek, 17. 4. 2023 ob 18.30, na SFU, predavalnica P7. Po projekciji sledi pogovor, ki se ga bo udeležil mag. Miran Možina, dr. med. spec. psihiater, sistemski psihoterapevt, direktor SFU Ljubljana.

Prijave na dogodek zbiramo s klikom na povezavo.

Film je dobitnik petih Oskarjev za: najboljši film, režijo, glavno vlogo (D. Hoffman), stransko vlogo (M. Streep) in za najboljši scenarij, in to v to času, ko so Oskarje še podeljevali za umetniške dosežke in filme, ki so prispevali k razumevanju medosebnih in družbenih odnosov. To je tudi obdobje velikih igralskih dosežkov in tehnike igre imenovane »Method Acting«.

Posnet je po istoimenskem romanu avtorja Avery Cormana (1977), ki je želel raziskati teme kot so: ločitve, skrbništva, iskanje identitet, pravni vidik ločitev, preobremenjenost na delovnem mestu ipd., ki so še danes aktualne. Avtor je povedal, da je roman nastal kot kreativni izraz anticipacije in strahu pred tem, da bi ga žena zapustila. Avtor k sreči te izkušnje ni doživel, jo je pa zelo dobro opisal.

Razrešitev konflikta med starši se razreši v dobro otroka in je močno sporočilo, ki se ga danes premalo poudarja, tako v sporih med zakoncema, kot tudi v odločitvah socialnih služb in pravnih odločevalcev.

V filmu sledimo zgodbi poročenega para v trenutku, ko se mati umakne iz zakona in zapusti petletnega sina (igra ga takrat sedemletni Justin Henry, ki je bil nominiran za Oskarja za stransko vlogo).

Režiser (Robert Benton) je povedal, da je pri izboru igralke upošteval predsodke do žensk, ki zapustijo otroka in je zato je izbral igralko, ki ni vzbujala nobenih negativnih čustev. M. Streep je izredno rahločutno odigrala stisko in depresivno epizodo matere. Gledalci lahko razumemo in podoživimo njene težave in z njo simpatiziramo. Tekst, ki ga Meryl Streep govori na sodišču, je napisala sama oz. je spremenila scenarij.

Pričujoči film so obarvale tudi osebne okoliščine obeh glavnih igralcev. Hoffman se je v času priprav in snemanja filma ločeval od žene in je tematiko še posebej globoko (po)doživljal. Streepova pa je žalovala ob izgubi moža Johna Cazale-ja (večkratni nominiranec za Oskarja).

V posebnih dodatkih si bomo ogledali razlago njene interpretacije vloge, kot tudi pogovor z D. Hoffmanom, režiserjem in ostalimi sodelujočimi (kolikor nam bo čas dopuščal).

Ogled filma je namenjen študentom, profesorjem in strokovnim javnostim in je brezplačen.


Avtorica napovednika in organizatorka filmskih projekcij: mag. Irena Zagajšek, specializantka psihoanalitične psihoterapije.