sl

Individualna psihoterapija

Individualna psihoterapija predstavlja psihoterapevtski proces, ki se odvija med dvema osebama, med psihoterapevtom in klientom.

 

Opis

Individualna psihoterapija poustvarja diadno otroško situacijo, ki nam je lastna vsem: prvi odnos z eno osebo, najpogosteje je to odnos matere in otroka. Odnos, povezanost, komunikacija ene osebe z drugo, je zato najbolj osnovna oblika komunikacije, ki omogoča trdno navezanost, zaupanje in poglobljeni proces. Diadni odnos zato omogoča graditev osebnostne strukture in globoko trajno spremembo. In če klient želi doseči to, naj računa na dolgotrajnejši proces. Diadni odnos s terapevtom je lahko dobra korektivna izkušnja starševskega odnosa.

 

Vloga psihoterapevta v individualni psihoterapiji

Psihoterapevt v individualni psihoterapiji skrbi za strukturo procesa, klient prinaša vsebino v proces, ki jo lahko črpa iz sedanjosti, preteklosti in predstavlja njegovo intrapsihično doživljanje, sanje, čustva, odnose, stiske, njegove težave, odločitve, idr.

 

Kaj deluje v individualni psihoterapiji?

Odnos »ena na ena« omogoča trdno navezanost in globok individualni osebnostni proces, kar gradi osebnostno strukturo in jača osebnostne potenciale.

 

Pristopi, ki uporabljajo to obliko: vsi psihoanalitični pristopi in drugi.

 

Značilnosti srečanj: običajno 45 – 50 minut, enkrat tedensko z istim terapevtom, število srečanj se lahko v težjih obdobjih zgosti, psihoterapija traja daljše obdobje.