Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 13. 02. 2019

VKLJUČITE SE V RAZISKAVO - ''Drža do uporabe resnih računalniških iger v psihoterapiji s strani psihoterapevtov in klientov v Sloveniji''

tipkovnica

SFU Ljubljana sodeluje v mednarodni raziskavi o poznavanju in uporabi resnih računalniških iger v psihoterapiji. Veseli bomo, če vključite raziskavo in s tem omogočite mednarodno primerjavo v raziskavi. Pogoj je le, da imate izkušnjo s svetovanjem ali terapijo kot klient ali terapevt. Lahko rešite enega oz. tudi oba vprašalnika (odvisno od vaših izkušenj). Vzelo vam bo prb. 10 minut časa!

Raziskava je pripravljena s strani Sigmund Freud University Dunaj, vodi jo mag. Jessica Helen Huss pod mentorstvom prof. dr. psihologije Heidi Moller in univ. prof. dr. Christiane Eichenberg. Raziskava je bila izvedena že v nemško govorečih deželah in na Novi Zelandiji.

 

Link za dostop do raziskave za terapevte: https://www.surveymonkey.com/r/6RQZTKJ

Link za dostop do raziskave za kliente: https://www.surveymonkey.com/r/66WJBP5

 

Hvala za sodelovanje!

 

***

Kratka predstavitev raziskave:

Uporaba video in računalniških iger je pri zdravljenju duševnih bolezni velikokrat premalo zastopana. To velja tudi za t.i. »resne igre – ang. Serious games«, ki so interaktivne računalniške igre, ki učvrščujejo kognitivne in vedenjske sposobnosti znotraj digitalnega učnega okolja. Tako obstaja do sedaj le nekaj študij, ki raziskujejo učinkovitost »resnih iger« pri psihoterapevtskem zdravljenju. Rezultati, ki so jih dobili, so pokazali pozitivne učinke (glej Eichenberg in Schott, v reviziji, Fleming in dr., 2014). Do sedaj imamo tako le malo dostopnega znanja glede sprejetosti in izkušenj z uporabo »resnih iger« znotraj psihoterapevtskega polja, tako na nacionalni kot mednarodni ravni. To je raziskovalce vodilo k naslednjemu vprašanju: Ali se psihoterapevti in psihoterapevtski pacienti v Sloveniji razlikujejo v svojem mnenju in drži do uporabe »resnih iger« v psihoterapiji?

Metoda:

Gre za raziskavo, kjer se prek spletnega vprašalnika preverja mnenje in izkušnje, ki jih imajo (ali bi jih imeli morebitni) uporabniki resnih računalniških iger. Zajema odrasle ljudi, ki so v procesu psihoterapevtskega delovanja ali zdravljenja. Spletna vprašalnika sta dva (Eichenberg, Grabmayer in Green, 2016), enega izpolnjujejo psihoterapevti oz. specializanti psihoterapije, drugega pa klienti oz. osebe, ki so trenutno v obravnavi ali ki že imajo neko izkušnjo psihoterapije za sabo v preteklosti. Oba vprašalnika sta zastavljena tako, da zajameta izkušnje in mnenje o uporabi »resnih iger« znotraj psihoterapevtskega zdravljenja v Sloveniji, lahko se vanjo vključi kdorkoli, ki je polnoleten in ima izkušnjo izvajanja psihoterapije (je psihoterapevt v praksi) ali je (bil) sam deležen psihoterapevtske oblike pomoči (se vanjo vključi kot klient).

 

Cilj:

ZBIRANJE PODATKOV se ZAKLJUČI DO KONCA SEPTEMBRA 2018.

Želja je, da pridobimo 150 odgovorov klientov  in 150 odgovorov terapevtov, da bo raziskava primerljiva tudi v ostalih državah.

 

Kontakt:

Za dodatna vprašanja se lahko obrnete name na barbara.saric@psihodinamskapsihoterapija.si ali mentorico dr. Tino Rahne Mandelj na tina.rahne@gmail.com, pri promociji raziskave pa bo pomagal tudi dr. Gregor Žvelc, slovenski koordinator skupine za raziskovanje v psihoterapiji.