Zapri meni
Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 07. 12. 2022

Psihologija za vsakogar: Ciklus predavanj o človeškem stanju

Ciklus predavanj o človeškem stanju
Maj 8
8. 5. 2023 at 17:30
SFU Ljubljana, Trubarjeva 65

V sklopu tematskih dogodkov »Psihologija za vsakogar«, ki jih organiziramo na oddelku za Psihologijo na SFU Ljubljana, bomo v letošnjem študijskem letu z veseljem gostili tudi dr. Mateja Černigoja, ki bo svoja razmišljanja predstavil skozi ciklus štirih predavanj o človeškem stanju.

Izraz “človeško stanje” se uporablja za označevanje posebnosti človeškega bivanja. Ljudje se izvzemamo iz naravnega sveta, kar nam omogoča, da ga tudi uporabljamo; preoblikujemo in izkoriščamo ga za zadovoljevanje svojih želja in potreb. A izgleda, da zaradi tega ne živimo nič bolj umirjeno in srečno, prej nasprotno. Kot da ves čas nekaj manjka, kot da vsak dosežek, vsako spoznanje samo porine slutnjo resnične izpolnjenosti nekoliko naprej, da imamo spet kaj dosegati in spoznavati. Biblijska prispodoba izgona iz raja ponazori način našega obstoja ter hkrati ponudi razlago zanj: Adam in Eva sta živela v rajskem vrtu – bila sta del naravnega sveta –, dokler nista jedla iz drevesa spoznanja dobrega in hudega ter se zavedla, da sta naga in se tega začela sramovati. Izgubo naše nedolžnosti in sreče torej poveže z spoznavanjem in samorefleksijo: ljudje se zavedamo svojega obstoja in venomer vrednotimo sami sebe.

Samorefleksija prinese določeno svobodo – možnost izbiranja naših dejanj –, s tem pa tudi težo odločanja in odgovornosti. Vzpostavlja bogastvo notranjega sveta, v katerem pa smo neizogibno sami. Omogoča zavedanje časovne dimenzije našega bivanja, s tem pa tudi njegove minljivosti, kar poraja potrebo po smislu. Večinoma sicer živimo na avtopilotu navad in družbenih norm in se s temi vélikimi eksistencialnimi temami soočimo le takrat, ko nas življenje v to prisili. Značilnost človeškega stanja, ki nam je bližje, saj je bolj ali manj prisotna vsakodnevno, pa je neprestano hotenje oziroma iskanje. Nečesa. Nečesa boljšega. Nečesa drugega od tega, kar je. Kateregakoli v začetku še tako dobrega stanja stvari – naj bo to odnos, služba, prebivališče, zabava – se sčasoma naveličamo. Ne daje nam več tistega; tistega nekaj, česar niti ubesediti prav ne znamo.

Kaj bi ta izmuzljivi nekaj lahko bil, kaj lahko o človeškem stanju na tej podlagi izpeljemo in kakšne so možnosti za izpolnjeno življenje – so vprašanja, na katera bo dr. Matej Černigoj poskušal odgovarjati v ciklusu predavanj o človeškem stanju. Gre za razmišljanja, ki jih že vrsto let razvija skozi svoje dejavnosti, v zadnjem času pa tudi objavlja na spletni strani slikavelika.si. Tema prvega predavanja je določena, teme nadaljnjih pa se bodo oblikovale sproti, tudi glede na potek predhodnih.

Dr. Matej Černigoj je univerzitetni diplomirani psiholog in doktor znanosti s področja socialne psihologije. Razvija teorijo in prakso raziskovalnega pogovarjanja in samoraziskovanja ter je dolgoletni predavatelj na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana.

 

Termini brezplačnih predavanj (ponedeljki od 17:30 do okvirno 19:00):

 

"Psihologija za vsakogar" je naslov mesečnih tematskih dogodkov z gosti psihologi. Psihologija na zelo različne načine (po)sega na mnoga področja našega življenja, včasih bolj in včasih manj zavedno. Zato v goste vabimo strokovnjake, ki nam na poljudno-strokoven način približajo vedo, ki se tiče prav vsakogar izmed nas!

Prijave za udeležbo zbiramo za vsako predavanje posebej. Posamezne prijavnice bodo objavljene najkasneje tri tedne pred vsakim predavanjem.

PRIJAVNI OBRAZEC za brezplačno udeležbo na četrtem predavanju ciklusa O človeškem stanju z naslovom: "Koordinate celovitosti" je dostopen s klikom na povezavo.

Prisrčno vabljeni v našo družbo!