enrolment
Vpis in informativni dnevi 2018/19

Lacanovska psihoanaliza

Uraden naziv psihoterapevtskega pristopa: Lacanovska psihoanaliza

Trajanje programa: 4 leta oz. 8 semestrov

Naziv ob zaključku: psihoanalitik lacanovske orientacije

 

žito

 

Opis pristopa

Študijski program temelji na psihoanalitični orientaciji Jacquesa Lacana, njegovi teoriji, praksi in tematizaciji razmerja s polji terapije, medicine, filozofije, znanosti in umetnosti. Študenti se na podlagi kritične epistemološke refleksije psihoanalitičnih konceptov, obravnave simptomatike 20. in 21. stoletja ter predstavitve kliničnih primerov iz Lacanove in sodobne psihoanalitične prakse seznanijo s tehniko, etiko in specifiko dela, simptomi post-modernega časa, kot tudi z aktualnimi vprašanji analitičnega diskurza ter njegovega mesta v družbeno-kulturnem prostoru.

Program se izvaja v prepletu predavanj na podlagi Lacanovih seminarjev in del lacanovskih psihoanalitikov, opravljanjem psihoanalitične prakse in z vstopom v lastno analizo.

 

V študijskem letu 2019/20 Jungovskega pristopa (1. letnik) ne bomo izvajali.

(foto: Pixabay)

Predavatelji

Dr. Nina Krajnik je lacanovska psihoanalitičarka v Ljubljani in v Parizu. Ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Glavna in odgovorna urednica revije Objekt želje. Študirala je na oddelku za lacanovsko psihoanalizo na Univerzi Pariz VIII – Vincennes-Saint Denis. Klinično se je formirala v okviru L’École de la Cause freudienne pod vodstvom Jacquesa-Alaina Millerja. Supervizirano prakso je opravljala v psihiatričnih bolnišnicah Sainte Anne, Aubervillers, Ville-Évrard, Les Murets in v klinični enoti Jacquesa Lacana zdravstvenega centra Sud Francilien Evry v Yerresu v Franciji. Doktorirala je iz filozofije. Akademsko-raziskovalno delo je opravljala v Avstraliji in Novi Zelandiji. Članica New Lacanian School (NLS) in Svetovne psihoanalitične zveze (AMP), organizatorka seminarjev Freudovskega polja (Champ freudien) in sekretarka mednarodnega lacanovskega gibanja ZADIG (Zero abjection democratic international group) – Ljubljana.

 

Mag. Špela Jelenc je lacanovska psihoanalitičarka v Parizu. Članica klinične sekcije Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Magistrirala je iz klinične psihologije in psihologije dela na Univerzi Pariz 7 – Diderot in na Inštitutu za psihologijo na Univerzi Pariz 5 – Descartes. Diplomirala je iz psihoanalize na Univerzi Pariz 8 – Vincennes-Saint Denis. Sodelovala je v klinični sekciji in kliničnih predstavitvah v bolnišnici Villejuif in na seminarjih École de la cause freudienne (ECF). Psihoanalizo je opravila z Frēdērique Saldès (Šola Sigmunda Freuda lacanovske orientacije). Kot psihologinja psihoanalitične orientacije je delala kot svetovalka za notranjo komunikacijo in institucionalne spremembe v podjetjih. Njeno osrednje zanimanje je simptom trpljenja pri delu. Kontrolno analizo opravlja z Anne Ganivet Poumellec, vodji združenja Trpljenje na delovnem mestu (Souffrance au travaille – SAT) v okviru École de la cause freudiene (ECF).

 

Mag. Janja Kaiser – Zupančič je lacanovska psihoanalitičarka v Ljubljani in Strasbourgu. Članica klinične sekcije Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Diplomirala iz splošne psihologije na École de la psychologie pratique – PRAXISA v Parizu in iz psihoanalitične psihoterapije na Medicinski fakulteti Univerze Louis Pasteur. Klinično formacijo je opravljala v okviru ASSERC – Enseignement et recherche clinique. Staž in konzultacije je opravljala na Strasbourškem medicinsko-psihološkem centru C.A.M.U.S. Od leta 2007 do 2016 je opravljala psihoanalitično usposabljanje na École psychanalytique – Strasbourg in na Združenju za psihoanalitično usposabljanje in freudovske raziskave na Univerzi Pariz V – Réné Descartes. Deluje v okviru klinične sekcije združenja Freudovske šole – UFORCA. Članica in slovenska predstavnica F.E.D.E.P.S.Y – Federation européen de psychanalyse in École psychanalytique de Strasbourg.

 

Dr. Boris Brezovac je doktor filozofije in član sekcije za psihoanalitične povezave Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo. Formacijo je opravljal v okviru programa Acheron – SDLP.

 

Dr. Milan Balažic je doktor sociologije kulture in avtor psihoanalitičnih znanstvenih monografij: Psihoanaliza politike; Užitek, vednost oblast – psihoanaliza matematična logike, politična filozofija; Znanost in realno, Politična antifilozofija. Predaval je na univerzah v Evropi (Ljubljana, London, Pariz, Dublin, Beograd, Zagreb, Dunaj), Avstraliji (Melbourne, Canberra, Sydney), Egiptu (American University in Cairo), Rusiji (Moskva) in Aziji (Seul). 

 

Vodja pristopa in kontakt

Koordinator in vodja pristopa: dr. Nina Krajnik 

E-pošta: nina.krajnik@sdzlp.si