Zapri meni
enrolment
Vpis in informativni dnevi 2017/18

Lacanovska psihoanaliza

Uraden naziv psihoterapevtskega pristopa: Lacanovska psihoanaliza

Trajanje programa: 4 leta oz. 8 semestrov

Naziv ob zaključku: psihoanalitik lacanovske orientacije

 

Opis pristopa

Študijski program temelji na psihoanalitični orientaciji Jacquesa Lacana, njegovi teoriji, praksi in tematizaciji razmerja s polji terapije, medicine, filozofije, znanosti in umetnosti. Študenti se na podlagi kritične epistemološke refleksije psihoanalitičnih konceptov, obravnave simptomatike 20. in 21. stoletja ter predstavitve kliničnih primerov iz Lacanove in sodobne psihoanalitične prakse seznanijo s tehniko, etiko in specifiko dela, simptomi post-modernega časa, kot tudi z aktualnimi vprašanji analitičnega diskurza ter njegovega mesta v družbeno-kulturnem prostoru.

Program se izvaja v prepletu predavanj na podlagi Lacanovih seminarjev in del lacanovskih psihoanalitikov, opravljanjem psihoanalitične prakse in z vstopom v lastno analizo.

Predavatelji

dr. Nina Krajnik (rojena 9. junija 1985) je lacanovska psihoanalitičarka v Sloveniji in v Parizu. Študirala je na Univerzi Pariz VIII – Vincennes-Saint Denis. Klinično se je formirala v okviru L’École de la Cause freudienne. Analizo je opravila z Jacquesom-Alainom Millerjem. Med 2010 in 2016 je opravljala prakso v bolnišnicah Sainte Anne, Aubervillers, Les Murets in v klinični enoti Jacquesa Lacana zdravstvenega centra Sud Francilien Evry v Yerresu v Franciji. Doktorirala je iz filozofije z disertacijo Znanost in psihoanaliza: razmerje diskurzov ob vprašanju subjekta. Diplomirala je iz Lacanove obravnave Finnegans Wake in sintoma Jamesa Joycea. Leta 2015 je bila raziskovalka na Joyceovi Fondaciji v Zürichu. Med 2005 in 2015 je živela in delovala na Irskem, v Španiji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Je ustanoviteljica in predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, glavna in odgovorna urednica revije Objekt želje in vodja psihoanalitičnega študijskega programa Acheron. Je članica skupine DIVA na Université Populaire de Jacques Lacan, latinsko-ameriške skupine Seminario Latino organizacije l’Envers de Paris in zastopnica Freudovskega polja, projekta Svetovne psihoanalitične zveze (AMP) in New Lacanian School (NLS) v Ljubljani. Redno sodeluje na mednarodnih konferencah in seminarjih ter objavlja prispevke v domačih in tujih revijah.

Janja Kaiser – Zupančič (rojena 27.  aprila 1969) je lacanovska psihoanalitičarka in psihoterapevtka v Sloveniji in v Strasbourgu. Leta 2012 je diplomirala iz splošne psihologije na Ecole de la psychologie pratique PRAXISA v Parizu in leta 2014 iz psihoanalitične psihoterapije na Medicinski fakulteti Univerze Louis Pasteur, z diplomskim delom Transfer. Psihoanalitično se je formirala v okviru ASSERC – Enseignement et recherche clinique pod vodstvom prof. dr. Michela Patrisa in dr. Jean-Recharda Freymanna. Od 2005 do 2017 je sodelovala na seminarjih in prezentacijah kliničnih primerov na psihiatrični kliniki v Strasbourgu. Staž in konzultacije je opravljala na Strasbourškem medicinsko-psihološkem centru C.A.M.U.S pod vodstvom dr. Michela Levyja. Od leta 2007 do 2016 je opravljala psihoanalitično usposabljanje na École psychanalytique – Strasbourg in od 2012 do 2015 v okviru Združenja za psihoanalitično usposabljanje in freudovske raziskave na Univerzi Pariz V – Réné Descartes.  Deluje v okviru klinične sekcije združenja Freudovske šole UFORCA. Je članica in uradna slovenska predstavnica F.E.D.E.P.S.Y – Federation européen de psychanalyse in École psychanalytique de Strasbourg.

mag. Špela Jelenc (rojena 5. decembra 1948) je lacanovska psihoanalitičarka in psihologinja v Parizu in v Sloveniji. Magistrirala je iz klinične psihologije in psihologije dela na Univerzi Pariz 7 – Diderot in na Inštitutu za psihologijo na Univerzi Pariz 5 – Descartes. Diplomirala je iz psihoanalize na Univerzi Pariz 8 – Vincennes Saint Denis. Sodelovala je v klinični sekciji in kliničnih predstavitvah v bolnišnici Villejuif, v kartelnih skupinah (kot Plus Eden) in na seminarjih Ecole de la cause freudienne (ECF). Psihoanalizo je opravila z Frēdērique Saldès (Šola Sigmunda Freuda lacanovske orientacije). Kot psihologinja psihoanalitične orientacije je delala kot svetovalka za notranjo komunikacijo in institucionalne spremembe v podjetjih. Njeno osrednje zanimanje je simptom trpljenja pri delu. Kontrolno analizo opravlja z Anne Ganivet Poumellec, vodji združenja Trpljenje na delovnem mestu (Souffrance au travaille – SAT) v okviru Ecole de la cause freudiene (ECF). Članica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo (SDLP).

dr. Jean-Richard Freymann je lacanovski psihoanalitik, psihiater in profesor na univerzi v Strasbourugu. Predsednik F.E.D.E.P.S.Y (Fédération européenne de psychanalyse), direktor l’École psychanalytique de Strasbourg in urednik založbe Arcanes.

dr. Michel Levy

dr. Michel Patris

dr. Guillaume Riedlin

 

Psihoanalitiki za opravljanje osebne analize:

dr. Nina Krajnik, mag. Špela Jelenc, Janja Kaiser-Zupančič 

Vodja pristopa in kontakt

Koordinator in vodja pristopa: dr. Nina Krajnik 

E-pošta: nina.krajnik@sdzlp.si