Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 28. 06. 2019

Stalna slikarska razstava na SFU Ljubljana - Ejti Štih - MIGRACIJE Beg v življenje

slika v morje na sfu ljubljana

V prostorih SFU LJubljana od 24. 5. 2019 naprej visi stalna razstava slikarke Ejti Štih poimenovana MIGRACIJE Beg v življenje.

Vsa slikarska dela razstavljena v prostorih SFU Ljubljana je mogoče kupiti. Za več informacij se obrnite na referat SFU Ljubljana (referat@sfu-ljubljana.si) oz. si oglejte cenik spodaj.

 

O razstavi

»Na svetu je 65 milijonov ljudi, ki so morali oditi prisilno od doma.«

»21 milijonov je beguncev in 10 milijonov nima nobenega državljanstva.«

»Leta 2015 je bilo vsako minuto 24 milijonov ljudi prisiljenih zapustiti svoj dom.«

»Samo v Turčiji je beguncev več, kot nas je vseh Slovencev.«

 

»Kako naj mi bo vseeno?

Tudi sama sem migrantka. Nobena vojna me ni porinila v svet, iz čiste radovednosti pa me je gnalo. Ali sem imela to pravico?

Te slike so nastale leta 2015 spomladi, še preden se je začel eksodus skozi slovenijo. Ko pa se je sprožil, so me novice, videi in fotografije v medijih potisnili v še večjo žalost. Je res moja domovina tista, ki postavlja bodečo žico? Človeštvo je vendar vselej bežalo od brezupa k upanju, od smrti k življenju. Se bo še našla prijazna roka? Kot posameznica – čeprav vedno bolj verjamem, da je človeštvo res napaka stvarstva – poskušam kaj dobrega storiti. Upam, da bo tem slikam uspelo poslati klic k več človečnosti.«

Ejti Štih

 

O Ejti Štih

Vsestranska likovna umetnica (1957) je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in kot študentka prejela Prešernovo nagrado za grafiko. Leto dni se je izpopolnjevala v mojstrski delavnici Krsta Hegedušiča v Zagrebu. Od leta 1982 živi in ustvarja v Boliviji.

 

ejti štih

 

Samostojno je razstavljala v 20 državah Evrope, Južne in Severne Amerike. Ob slikarstvu se umetnica ukvarja tudi s kiparstvom in drugimi zvrstmi sodobne umetnosti. Je soustanoviteljica galerije Manzana 1 Espacio de Arte v Santa Cruzu, kjer organizira odmevne mednarodne simpozije in razstave.

Njena dela se nahajajo v privatnih zbirkah na vseh celinah. Za svoje umetniško delo je prejela več mednarodnih nagrad. Leta 2002 je v Umetnostni galeriji Maribor in Mestni galeriji Ljubljana pripravila veliko pregledno in zelo dobro obiskano razstavo svojih del.

Že v njenih umetniških začetkih jo je pretegnila figuralika, ki ji je ostala zvesta vse do danes.