Kategorija:
Ambulanta
Objavljeno: 21. 04. 2021

NOVO - igralne urice za najmlajše na SFU Ljubljana

igralni brlog igralne urice na sfu ljubljana

Na SFU Ljubljana bo zaživela skupina ''Igralni brlog'', kjer se bomo skozi igro skupaj povezovali, raziskovali in se učili!

 

 

V prejšnjem stoletju je znani psihoanalitik Donald Winnicott ugotovil, da je igra pomembna tako za otroke kot tudi odrasle, saj lahko le v ustvarjalnosti raziskujemo samega sebe. To ugotovitev so sodobnejše raziskave potrdile in kažejo na velik potencial igre pri otrocih. Igra omogoča razvoj kreativnosti, domišljije, spodbuja senzorični, čustveni, socialni in kognitivni razvoj ter otrokom omogoča pridobivanje novih spretnosti za soočanje in reševanje problemov. 

S preprostimi besedami, otrok se s pomočjo igre povezuje z okolico in se na ta način uči veščin, ki jih bo potreboval za življenje. Seveda pa pri tem potrebuje rahločutno vodenje ter usmerjanje odrasle osebe, ki s svojo čustveno zrelostjo in umirjenostjo poskrbi za varen prostor otrokovega raziskovanja, s pomočjo igre.

Na SFU Ljubljana (Trubarjeva c. 65) začenjamo z igralnimi uricami za najmlajše. Otroci od 3. – 6. leta starosti (izjemoma mlajši) bodo lahko vsak dan od ponedeljka do petka od 8.00 do 13.00 preživeli v naši družbi. Poleg redne skupine, ki smo jo poimenovali ''Igralni brlog'', se bodo za najmlajše odvijale tudi kreativne delavnice (2 šolski uri) in delavnice raziskovanja narave (4 šolske ure).

Igralne urice za predšolske otroke odgovarjajo na potrebe staršev, ki imajo krajši in nestalen delovni čas, mamicam, ki so na porodniški z drugim otrokom, itd. Prav tako pa se želimo odzvati na trenutno situacija zaradi epidemioloških ukrepov, ki pušča veliko odprtih vprašanj v zvezi z varstvom otrok.

Vodila našega programa so:

  • Rahločutnost do otrok – temeljni potezi rahločutnega odnosa do otrok sta čustvena občutljivost in odzivnost, na podlagi česar bo varuhinja lažje prepoznavala in se odzivala na otrokove razvojne potrebe (čustvene, kognitivne, telesne).
  • Varna navezanost – Občutek varnosti v času varstva omogočamo z vzpostavljeno rutino, predvidljivostjo in malimi skupinami otrok. Ključnega pomena je varuhinja, ki s svojo konsistentostjo, senzitivnostjo in odzivnostjo omogoča, da se lahko otrok sekundarno varno naveže in tako pridobi dragoceno popotnico za življenje.
  • Manjše skupine (največ 6 otrok) – v skupini bo majhno število otrok, s čimer bo mogoče zagotoviti bolj kakovosten stik in vodenje otrok skozi proces igre ter ostalih dejavnosti.
  • Heterogena skupina otrok – različne starostne skupine otrok doprinesejo bolj raznoliko medvrstniško učenje, razvoj socialnih veščin, itd.

Stalni program igralnih uric bo dopolnjen tudi z delavnicami (ustvarjalne delavnice, raziskovanje narave, itd.), ki jih bomo sproti objavili ter večeri za starše.

Ekipa

Skupino bo vodila Maja Kvartič, BA. pth, specializantka sistemske psihoterapije pod supervizijo, ki  zaključuje magistrski program Zakonskih in družinskih študij (Teof) in se dodatno izobražuje iz psihoterapije otrok in mladostnikov (SFU). Priključili se bodo tudi drugi sodelavci in študenti psihoterapije. Strokovno podporo ekipi bosta nudili doc. dr. Andreja Poljanec in doc. dr. Anja Štrukelj Kozina.

Prijava in informacije

Več informacij najdete na spletni strani projekta, aktualne dogodke pa tudi na naši FB strani! 

Veselimo se druženja in otroškega smeha!