Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 26. 08. 2022

Izšel je novi priročnik o psihoterapiji - Dodo se pogovarja

dodo se pogovarja

***V decembru 2022 lahko naročite priročnik po polovični ceni (11 eur)!***

 

Z velikim veseljem predstavljamo novi priročnik na področju psihoterapije z naslovom Dodo se pogovarja - Vodnik po psihoterapiji, avtorjev Tomaža Flajsa in mag. Mirana Možine, obogaten z ilustracijami umetnice Ejti Štih.

Knjiga je izšla v slozaložbi Slovenske krovne zveze za psihoterapijo (SKZP), SFU Ljubljana in založbe UMco v avgustu 2022.

 

dodo se pogov

 

O knjigi

Priročnik je plod dela več avtorjev kot tudi raziskovalcev širom sveta, ki so z izsledki o t. i. »skupnih dejavnikih« v psihoterapiji omogočili vsebinski temelj, na katerem smo gradili naš tekst. Prav ta spoznanja so nas, kot predstavnike različnih psihoterapevtskih pristopov v Sloveniji, spodbudila k sodelovanju, saj kažejo, kaj je kljub razlikam v teoriji in v praksi vsem našim pristopom skupno. 

Namen tega priročnika je na poljuden in razumljiv način psihoterapijo predstaviti in približati širši javnosti, še posebej potencialnim uporabnikom in tudi klientom, ki so v psihoterapevtsko obravnavo že vključeni. Vsebina je podana v obliki pogovorov med Ano, ki razmišlja o tem, da bi poiskala pomoč psihoterapevta in se ji ob tem poraja nešteto vprašanj, ter ptičem Dodom kot svetovalcem.

Dodo je po eni strani posrednik o izsledkih številnih raziskav, ki opozarjajo na skupne značilnosti in podobno učinkovitost različnih psihoterapevtskih pristopov, po drugi strani pa glasnik psihoterapije kot samostojnega poklica in avtonomne znanstvene vede.

Zaživela je tudi nova spletna stran www.dodosvetuje.si!

 

Avtorji

Tomaž Flajs, prof. franc. in ang., psihoterapevt, je soustanovitelj in direktor GITA inštituta za geštaltsko terapijo, Ljubljana. Geštalt psihoterapijo poučuje tudi v tujini kot gost inštitutov na Hrvaškem, Kitajskem, v Rusiji in Srbiji. Posebna področja njegovega zanimanja so tematika moških, sram, uporaba metafor v psihoterapiji in politične dimenzije psihoterapije, o čemer je pisal tudi v člankih.

Mag. Miran Možina, dr. med., psihiater in psihoterapevt, je direktor in predavatelj na ljubljanski podružnici Univerze Sigmunda Freuda z Dunaja (SFU Ljubljana). Je urednik številnih knjig o psihoterapiji, avtor knjige o Miltonu Ericksonu z naslovom Mozart človeške komunikacije (UMco, 2022) in avtor preko sto znanstvenih in strokovnih člankov, Poleg tega je tudi ustanovitelj in odgovorni urednik Slovenske revije za psihoterapijo Kairos.

Ilustracije ptiča doda v knjigi je ustvarila Ejti Štih, vsestranska likovna umetnica (1957), ki je diplomirala na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in kot študentka prejela Prešernovo nagrado za grafiko. Leto dni se je izpopolnjevala v mojstrski delavnici Krsta Hegedušiča v Zagrebu. Od leta 1982 živi in ustvarja v Boliviji.

 

Mnenje o knjigi

Kako zelo dobrodošel vodnik po psihoterapiji! V društvu za pomoč osebam z depresijoin anksioznimi motnjami odgovarjamo uporabnikom vedno znova na tisoč in eno vprašanje. In ob branju vodnika sem se zamislila, koliko mitov in neresnic kroži med nami o psihoterapiji. Niso zgolj odraz splošnega neznanja, temveč todi del stigme. Ne zgolj stigme, ki se na nas, ljudi z duševnimi motnjami, lepi zaradi predsodkov drugih, ampak tudi tiste stigme, h kateri prispevamo mi, pacienti, uporabniki sami. Ptič Dodo v vlogi vseh strokovnjakov, ki so pripravili vodnik, na simpatičen in jasen način odgovarja na vse predsodke o psihoterapiji in dileme, ali se zanjo odločiti ali ne. 

Alenka Mavec, društvo DAM

 

Naročila

Za naročilo knjige pišite na knjiznica@sfu-ljubljana.si. V naročilo vključite naslednje informacije: ime in priimek oz. naziv naročnika, naslov, število naročenih izvodov, informacijo ali ste študent SFU (v tem primeru za vas veljajo določeni popusti!) ter način prevzema (osebni prevzem vs. pošiljanje po pošti). Knjigo vam lahko pošljemo po pošti, ob čemer vam bomo zaračunali stroške poštnine. Izdali vam bomo račun, ki ga boste prejeli po e-pošti. Ko boste poravnali račun, vam bomo knjigo poslali po pošti ali pa lahko knjigo dvignete na sedežu SFU Ljubljana, na Trubarjevi 65, 1000 Ljubljana. Prosimo, da se v naprej uskladite s sodelavci na SFU Ljubljana za dan in uro prevzema.

 

Podatki za plačilo

Davčna št.: 38029812

Transakcijski račun: SI56 3400 0101 5852 361

BIC banke: KSPKSI22

Naziv: SFU Ljubljana

Naslov: Trubarjeva cesta 65, 1000 Ljubljana