Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 13. 08. 2019

DRUGI / umetniška razstava Ana Mrovlje

razstava mrovlje

V prostorih SFU Ljubljana, od julija 2019 visi umetniška razstava Ane Mrovlje, specializantke psihoanalitične psihoterapije na SFU Ljubljana, pod naslovom DRUGI.

 

Opis razstave

Zanimanje za ljudi, njihove življenjske zgodbe, izkušnje in čustveno biografijo ter umetnost je Ana Mrovlje združila v projektu Drugi. Odtisnila je 60 ljubljanskih obrazov, nam pa ponudila platno za projiciranje. Prav tako je med projektom spoznala vrsto zanimivih zgodb ljudi, s katerimi si delimo ta urbani prostor. Specializantka psihoterapije na Univerzi Sigmund Freud in ustvarjalka se je dve leti posvečala projektu Drugi. Med procesom je premišljevala o pomenu psihološke maske, o čustvenih usedlinah, ki se ti nalagajo med življenjem in ki vplivajo nate, na tvoje vedenje in odzivanje.

"Maska je v socialnih interakcijah lahko tudi neki ščit, ki pa ne le prikriva, temveč lahko tudi odkriva. Maska je lahko tudi potencial nečesa, kar je v tebi," o projektu Drugi, ki ga razstavlja v ljubljanski galeriji Univerzalni atelje uličnih umetnosti (UAUU), pravi avtorica Ana Mrovlje. Projekt odtisnjevanja obrazov, mask, ki spominjajo na posmrtne, čeprav je avtoričino izhodišče drugo, si je zastavila kot intimen proces z vključenimi posamezniki in posameznicami. Za eno uro je v svoj atelje povabila vsakega izmed njih. Po pogovoru, odkrivanju življenjske zgodbe, je, medtem ko je z mavcem zakrila obraz osebe, z njo preživela še kar nekaj časa v tišini. Medtem se je v belo maso odtisnjevalo vzdušje osebe, zgodovina njenega obraza, zapisana v gubah in mimiki, na koncu pa se je zgodila zamrznitev tega.

Ob zanimanju predvsem za ozadje projekta ta poganja misli v različne smeri. Že njegov naslov Drugi v tem razmerju lahko vodi do družbeno odrinjenega, odtujenega, marginaliziranega. Notranji svet je tisti del, ki ga poudarja avtorica. Pa ne le tistih, ki jih je odtisnila, temveč tudi tistega, ki gleda na steni obešene maske. Te so postavljene precej intuitivno in ostajajo anonimne za gledalca. To pa zato, ker si je razstavljene maske zamislila kot platno za projekcije gledalčevih zgodb, izkušenj, interpretacij, asociacij.

Razčlenjevanje procesa projekta in galerijska postavitev pa tako nagovarjata zanimanje za različne psihološke krajine, za lastne in druge. Za obračanje h kolažu občutij, vzdušij in izkušenj, odtisnjenih na maske, pa tudi h krožečim zgodbam v tem mestu, Ljubljani, kjer je avtorica spoznavala v projekt vključene osebe. Razstava je na ogled na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani.

 

Vir: Neža Mrevlje za Siol


 

O avtorici

Ana Mrovlje je diplomirala na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju pod mentorstvom Dr. Martin Jandla in kasneje specializirala področje psihoanalize na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. Magisterski študij je opravljala med letoma 2015 in 2017 na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljana. V umetniški praksi deluje interdisciplinarno ter pri svojem delu združuje kiparske tehnike, kinetične elemente, performans in video. Njeni umetniški praksi pogosto predhodi raziskava ter konceptualna zasnova dela. Leta 2012 in  2013 se je izobraževala v Pionirskem domu, smer kiparstvo. Na področju performansa se je izobraževala pod mentorstvom performativnega italijansko - nemškega kolektiva Vest in Page. Leta 2018 je bila vključena v izobraževanje produkcije filma v sklopu Javnih skladov za kulturo.

Med drugim je razstavljala v Galeriji društva likovnih umetnikov Maribor, v Muzeju moderne umetnosti Villa Manin, v Salzburgu v sklopu festivala mladih umetnikov Schmiede, v galeriji sodobne umetnosti Caos v Benetkah ter galeriji Mole Vanvitelliana v Anconi. Sodelovala je na mednarodnih festivalih umetnosti kot so festival znanosti in umetnosti Art + B v Anconi, na festivalu Artefatto Reset v Trstu, kjer je bila leta 2015 nagrajena s samostojno razstavo v galeriji EContemporary v Trstu.  Leta 2019 je razstavljala na Finskem, v galeriji Myymala2 v Helsinkih v sodelovanju s finskim umetnikom Ottom Urpelainom, z različnimi deli je sodelovala tudi na  dogodku sodobne umetnosti Lose your Labels v Rimu ter v sklopu Beneškega mednarodnega tedna performansa.

 

razstava drugi