Kategorija:
SFU Ljubljana
Objavljeno: 21. 01. 2019

Predavanje: Konji in psihoterapija

Ženska in dva konja
Mar 8
8. 3. 2019 from 17:00 to 21:00
Gimnazija Šentvid, Prušnikova 98, učilnica NE 2

*** LOKACIJA UČILNICE NE 2***

Gimnazija Šentvid, vhod z leve strani gimnazije, nasproti ZD --> po desnem hodniku z zeleno preprogo do nihajnih vrat, PRED vrati v prvo nadstropje: NE2 = učilnica za nemški jezik 2 (na vrhu stopnic levo, na koncu hodnika desno)

 

O predavateljicah

 

Tamara Kranjc, specializantka sistemske psihoterapije na SFU Ljubljana.

 

Mag. Karin Bojc je po osnovni izobrazbi univ. dipl. organizatorka dela. Nato je vpisala magistrski študij na Pedagoški fakulteti, smer Socialna pedagogika, kjer je v svoja raziskovanja ves čas vpletala terapevtska jahanja in magistrirala na področju terapevtskih jahanj, z naslovom Konj kot sredstvo socialnopedagoške pomoči družini. Na podlagi 20-letnih izkušenj s konji in kot lastnica konj zadnjih 15 let je pridobila certifikat o nacionalni poklicni kvalifikaciji – Strokovna sodelavka za konjerejo in konjeništvo.

 

Poleg formalne izobrazbe in delovnih izkušenj svoja znanja terapevtskih jahanj, socialnopedagoška znanja, znanja osebne rasti ter konjeniška znanja širi z udeležebo na seminarjih in predavanjih, ogledih najbolj priznanih svetovno razširjenih centrov za aktivnosti in terapije s konji (ogled EAGALA centra - svetovna organizacija za pedagoške in terapevtske aktivnosti s konji, Edgewarebury Stables, London, predavanje Life Coacha, Tim Mikelj, London, 2-dnevna delavnica Riding with empathy z Liz Eaton, seminar Čuječnost, Siegmar Gerken, Ph.D., 3-dnevni seminar nevrolingvističnega programiranja, NLP inštitut, Ljubljana, seminar Nevrolingvistično programiranje, Marjetka Perme, usposabljanje Preko treninga neverbalne komunikacije s konji do boljšega razumevanja ljudi, Zavod Belmondo, seminar EAGALA, Zavod Belmondo, 4-dnevni seminar Terapija in aktivnosti s konji, MKZ Rakitna, predavanje dr. Anette Gomolla, direktorice nemškega inštituta za terapijo s podporo konj IPTh, Rakitna, 1-dnevna delavnica Horse tenders, strokoven posvet Reintegracija/rehabilitacija mladostnikov z motnjami hranjenja in motnjami čustvovanja, Rakitna, treningi dresurnega jahanja - licenca A kategorije,…).

 

Zadnjih 5 let deluje kot samostojna podjetnica in vodi Lukasi, Karin Bojc s.p. Izvaja terapevtske (socialnopedagoške) aktivnosti s konji in brez konj, coaching oziroma programe osebne in partnerske rasti s konji ali brez, delo z družinami s konji, team building s konji, meditacije s konji,... Izvaja projekt v sodelovanju s Pedagoško fakulteto na področju dela z družinami ob podpori konj, delavnice razvijanja ženstvenosti in potencialov. Pred samostojno podjetniško potjo je praktične izkušnje pridobivala v Sloveniji, Nemčiji, Avstriji in Angliji. Zaposlena je bila kot Zdravstveni sodelavec – terapevt s pomočjo konja in kot socialna pedagoginja v skupinah otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna. Sodelovala je pri pripravi konj in snovanju programov s konji v ZOO Ljubljana in kot asistentka pri snovanju in izvedbi socialnopedagoških aktivnosti s konji ter treningu in pripravi konj na socialnopedagoške aktivnosti v Biotehniškem centru Naklo.

 

Izkušnje v tujini je pridobivala s področij terapevtskega dela s konji z družinami, otroki in mladimi po modelu DKThR v Kinder- und Jugendwohnheim LepperMuehle, Buseck, Nemčija, po švicarskem modelu pri Sabine Dier, Rosenhof Bieswang e.V., Nemčija, po švicarskem modelu pri Therapeutisches Reiten Troika, Mühldorf am Inn, Nemčija, prostovoljno opravljala in raziskovala socialnopedagoško delo z družino in posamezniki s pomočjo konj ob uporabi videogradiva Waldberg, Nemčija, opravljala prakso neverbalne komunikacije s konji pri HJN Reiten, Perach, Nemčija, poučevala neverbalno komunikacijo s konji, Nemčija, Slovenija, resocializirala težavne konje, Nemčija, obiskala in dobila vpogled v delo v gozdnem vrtcu Die Schlaufüchse, Raakmoor, Avstrija, organizirala in prevajala (Nemščina – Slovenščina) izkustven seminar s konji za HJN Reiten na temo neverbalne komunikacije s konji in asistirala pri učenju udeležencev, Grad Prestranek, Slovenija, opravljala prakso na področju terapevtskih (socialnopedagoških) aktivnosti s konji v MKZ Rakitna, Slovenija.

 

Vsebina predavanja

Po uvodu in predstavitvi s strani mag. Karin Bojc in Tamare Kranjc (študentke SFU), se bo predavanje dotaknilo naslednjih tematik:

 

 

Kot primer učinka psihoterapije s konji si lahko predstavljamo potek terapevtske seanse in sicer gre za intervenco, izvedeno z eno od klientk, ki je trpela za depresijo, katero je pred družino in sodelavci dobro skrivala. Njena zavestna odločitev je torej bila, da pred drugimi skrije svoje čustveno stanje, a jo je pogosto zaradi tega, ker nihče ni vedel za njeno stisko, to jezilo. V preteklosti je doživela spolno in čustveno zlorabo, zaradi česar v tistem času ni bila pripravljena zaupati nikomur do te mere, da bi razkrila svoja resnična čustva in občutja. Imela je močno narcisistično mater, v otroštvu pa je zanjo skrivanje čustev (in sebe) predstavljalo učinkovito obliko soočanja. Terapevtka je sposobnost skrivanja prenesla v terapevtski proces s tem, ko jo je vprašala, kako se skrivanje odraža v jahanju. Klientka je odvrnila, da je tukaj skrivanje nemogoče, saj mora, če želi nalogo dobro opraviti, biti popolnoma prisotna tukaj in zdaj, v maneži s konjem. Pogovor sta nadaljevali s tem, da konjeva narava ne dovoljuje, da bi se človek skril pred njim in da so odzivi takojšnji in jasni. Ko je terapevtski konj na koncu intervencije ovil glavo okoli nje, je klientka spoznala, da v njegovem vedenju ni pretvarjanja – njena interakcija s terapevtskim konjem ji je omogočila, da je izkusila, kaj pomeni iskren odnos brez pretvarjanja. Poleg tega je v tem odnosu lahko izkusila, kaj pomeni naklonjenost drugega bitja-brez potrebe po zavarovanju same sebe pred tem, da bi jo kdo na kakršenkoli način izkoristil (Karol, 2007).

Če vas zanima še kaj več o psihoterapiji s pomočjo konj, si to lahko preberete na: http://www.anthropos.si/anthropos/2017/3-4/07_lamut.pdf

 

Zaradi specifičnosti vedenja, konji nudijo izjemne priložnosti za terapevtski proces (Gustavson-Dufour, 2011). Odlikujejo jih tudi druge značilnosti, s katerimi s svojo prisotnostjo ustvarjajo posebne učinke v terapevtskem okolju: so sodelovalni, potrpežljivi, voljni, dojemljivi in po tisočletja trajajoči udomačitvi tudi orientirani k ljudem (Ewing, idr. 2007; Hayden, 2005; Karol, 2007; McDaniel, 1998; Morris; Vidrine, Owen-Smith, & Faulkner, 2002 v Selby, 2009). Njihove »usluge« uporabijo celo v bolnišnicah: https://www.youtube.com/watch?v=6H3hmoefr2Y

 

Prijave in cena udeležbe

Za člane kluba Alumni SFU je predavanje brezplačno. 

Za študente in sodelavce SFU je potrebno opraviti plačilo v višini 10 eur.

Za zunanje udeležence je cena predavanja 40 eur.

 

Udeleženci plačajo znesek na račun SFU Ljubljana, Rovšnikova ulica 2, 1000 Ljubljana, SI56  3400 0101 5852 361, Banka Sparkasse d.d., C. v Kleče 15, Ljubljana, s pripisom »Konji in psihoterapija«.

 

Možna je tudi včlanitev v Alumni SFU. Vse informacije so na spletnem naslovu http://www.sfu-ljubljana.si/sl/sfu-ljubljana/alumni.

Potrebna je predhodna prijava (z dokazilom o plačilu) na e-naslov: brigita.korpar@sfu-ljubljana.si do 1.3.2019.

 

 

Lepo vabljeni!