Empatija

otrok in medved
Media
Rtv4
Publication date

Empatija je sposobnost občutenja drugega, razumevanja njegovega položaja in sposobnost vživetja vanj. Potrebujemo jo, če želimo bolje spoznati sebe, imeti dobre medsebojne odnose in živeti v prijaznejši družbi.

V studiu se bomo pogovarjali s TEREZO NOVAK, izvršno direktorico Slovenske filantropije in psihiatrom in psihoterapevtom mag. MIRANOM MOŽINA, dr. med., ki je med drugim tudi vodja Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani.

Govorili bomo tudi s tistimi, ki se morajo zaradi narave svojega dela z veliko stopnjo sočutja in empatije znati vživljati v čevlje drugih; z direktorico Doma starejših občanov Fužine BOJANKO GENORIO pa bomo govorili o tem, kako do večje empatije in kako znati postaviti mejo med težavami ljudmi, s katerimi se srečujejo in lastnimi občutki.

Stopnja empatije je odvisna od več dejavnikov: genetike, okolja v katerem smo odraščali in izkušenj, ki so nas oblikovale, zato nas bo zanimalo tudi, v katerih primerih je empatija zmanjšana in do česa vse lahko pripelje.